3-årigt drone-Innovationsfonds-projekt skal transportere blodprøver, udstyr og læger BVLOS

HealthDrone-projekt skal levere blodprøver, udstyr og læger BVLOSFoto: Syddansk Universitet - 3-årigt drone-Innovationsfonds-projekt skal transportere blodprøver, udstyr og læger BVLOS.

Nyt Drone-Sundhedsprojekt skal teste i UAS Denmarks testcenter for at gavne patienter, droneindustri og bundlinjen i sundhedssektoren

Et ny innovationsfondsstøttet projekt med Falck, Autonomous Mobility, Scandinavian Avionics A/S, Syddansk Universitet, Unifly og Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus - skal udvikle sundhedsdroner, der vil gøre det muligt at transportere blodprøver, specialudstyr og sidenhen læger mellem sygehuse.

Droner skal integreres i det danske sundhedsvæsen

Transporten af blodprøver med droner bliver en forlængelse af sygehusenes eksisterende rørpostsystemer og kan potentielt spare det danske sundhedssystem for op mod 200 millioner kroner om året. I spidsen for HealthDrone-projektet står forsker Kjeld Jensen fra SDUs Dronecenter, som med en bevilling på 14 millioner kroner fra Innovationsfonden og et samlet budget på over 30 millioner kroner, skal integrere droner i det danske sundhedsvæsen.

- Vi ser sundhedsdroner som et uudnyttet potentiale til at hjælpe et presset sundhedsvæsen, hvor der bliver færre sengepladser til stadigt flere ældre. Samtidig bliver der længere til behandling. De små sygehuse nedlægges, og antallet af lægehuse falder. Her kan sundhedsdroner hjælpe, siger Kjeld Jensen.

12 timers transport af blodprøver skal blive til 45 minutter

Det 3-årige Innovationsfondsstøttede bakkes op af droneindustrien, aktører i sundhedsindustrien og andre relaterede brancher og skal bruge UAS Denmarks nationale testcenter som facilitet til den første fase af projektet. Herefter skal testflyvninger rykke ud i virkeligheden, med det formål at forkorte den eksisterede transport af blodprøverne fra enten Svendborg eller Ærø mod Odense Universitetshospital. Projektets forventninger er, at brug af droner til transport af blodprøver, eller specialudstyr, kan reducere 12 timers transport af blodprøver til blot 45 minutter.

For at sikre at de eksperimenterende flyvninger, uden for syne (BVLOS), foretages uden risiko, skal dronerne udstyres med systemer, der kan operere så sikkert, som påkrævet ved ordinær luftfart, yderligere skal projektet også føre en tæt dialog med Trafikstyrelsen, der skal udstede tilladelserne til flyvningerne.

Droner kan gavne patient og bundlinje

Lægefaglig Direktør på Odense Universitetshospital Peter Jest påpeger, at de store vindere ved at bruge droner til transport af blodprøver bliver patienterne og det samlede sundhedsregnskab, da hurtigere transport af blodprøver vil kunne bidrage til sikring af bedre behandling og reducere brugen af bredspektret antibiotika, samt kunne ses på bundlinjen. Projektet anslår, at såfremt dronerne overtager transporten af blodprøver vil Odense Universitetshospital kunne spare 15 millioner kroner om året, hvilket, hvis man breder løsningen ud til et nationalt perspektiv, vil give en samlet årlig besparelse på 198 millioner kroner.

Læger skal også kunne leveres med droner

Partner i projektet, Autonomous Mobility, der i dag arbejde på at udbrede førerløse biler, skal i projektets 3-årige projekt arbejde med transport og logistik, når pakkerne med specialudstyr skal fragtes med droner. Mod projektets afslutning er det yderligere planen at testflyvninger, med læger ombord, skal igangsættes.

 

Mere info

Læs mere om HealthDrone-projektet HER