Gå-hjem-møde hos Teknologisk var velbesøgt

Gå-hjem-møde hos Teknologisk Institut gav indsigt

Torsdag den 1. december arrangerede Teknologisk Institut i samarbejde med UAS Denmark et velbesøgt gå-hjem-møde med fokus på instituttets drone-forskningsprojekter.

I alt 50 mennesker fik et indblik i; Hvem der skal flyve fremtidens droner, hvordan de skal styres, hvor lang tid de skal kunne flyve og hvad skal vi i det hele taget bruge droneteknologien til? Spørgsmålene blev forsøgt besvaret i en række spændende indlæg, men arrangementet bød også på en fremvisning af ny sensorteknologi, rundvisning i robothallerne samt netværk over kaffe og kage.

Ny arbejdsdeling mellem droner og mennesker - Shared Autonomy

Sektionsleder ved Teknologisk Institut Lars Dalgaard, åbnede ballet ved at give en kort introduktion til instituttets historie og nuværende aktiviteter. Herefter fulgte droneekspert Mathias Flindt der gjorde forsamlingen klogere på konceptet Shared Autonomy, hvilket grundlæggende omhandler at sørge for den bedst mulige arbejdsdeling mellem droner og mennesker. Et eksempel på dette er landmandens dronebrug til at spotte uregelmæssigheder i marken. I stedet for at landmanden skal gennemgå billedmaterialet for markens uregelmæssigheder, så kan dronen hjælpe landmanden ved at give ham besked, når først den opdager en uregelmæssighed.

Lightergas og brændselsceller som fremtidens dronebrændstof

Andreas Rune Fugl udlagde det løbende nationale og internationale arbejde med udarbejdelse af dronestandarder, hvilket blev fulgt op af Jan Harry Hales præsentation af Teknologisk Instituts projekt med Sky-Watch, MEYER og eZelleron om at skabe nye energisystemer til droner. Projektet, der er blevet døbt "Bu-Drone", involverer brugen af højtemperaturs brændselsceller, drevet af normal lightergas, med det formål at udvide, ikke kun dronernes rækkevidde, men også mængden af fremtidige opgaver de kan løse.

Information som landmandens fremtidige våben til beskyttelse af bundlinjen

Droner og robotters anvendelse i landbruget blev også vendt, da de to seniorspecialister Philipp Trénel og Michael Nielsen, hver især udlagde deres forskning. Philip Trénel delagtiggjorde de fremmødte i droners potentiale til at omsætte data til brugbar viden for landmanden, så han ved, hvor og hvor meget gødning de enkelte steder på marken har brug for. Michael Nielsen sluttede oplægsrækken ved at supplere Trénels indlæg, da han tydeliggjorde at det kan kræve et større teknologisk samspil, at skaffe landmanden de helt rigtige informationer om hans afgrøders tilstand. Dette blev eksemplificeret via en fremvisning af, hvordan vinproducenter kan have gavn af at investere i teknologier som kamera- og sensorudstyr, software, automatiserede robotkøretøjer og droner - da værdien af deres produkt både er høj og samtidig dybt afhængig af at høste på det helt rigtige tidspunkt.

Hent præsentationerne fra 1. december

Interesseret i mere om Teknologisk Instituts droneforskning?

 

Åben billedegalleri fra 1. decembers besøg hos Teknologisk Institut