Månedens medlem - Danish Aviation Systems

 

Danish Aviation Systems er månedens medlem af UAS Denmark. Vi har taget en snak med virksomhedens grundlægger, Steven Friberg. 

 
 
Danish Aviation Systems er månedens medlem af UAS Denmark

 

Hvem er Danish Aviation Systems?

Danish Aviation Systems er en virksomhed der arbejder med udvikling, produktion og salg af droneløsninger. Først og fremmest er vi den officielle danske repræsentant for Schweiziske Sensefly, men efterhånden er vores primære fokusområde blevet rådgivning, samt udvikling af skræddersyet elektronik til bl.a. ubemandede fly. Virksomheden blev startet i 2009, men allerede i 2014 måtte vi dele virksomheden op i to, så den ene part tager sig af udvikling og rådgivning, mens den anden tager sig af distribution gennem vores internationale forhandlernetværk af 25 distributører og integratorer. Virksomheden er primært organiseret på vores kontor i Danmark, men har desuden produktion beliggende i Estland og Kina.

Hvad er jeres produkt?

Vi forhandler dronerne Ebee og Albris fra Sensefly, som er blandt de førende inden for inspektion og ortofotografi. Derudover tilbyder vi skræddersyede drone-basestationer, langdistance-kommunikationssystemer og ”R&D” inden for specialelektronik.

Hvem er jeres målgruppe(r)?

Vi markedsfører os primært over for producenter i branchen, internationale industrivirksomheder og forskningsinstitutioner. Vores kunder inkluderer i dag mindre danske rådgivningsvirksomheder, kinesiske uddannelsesinstitutioner, samt Fortune 500-virksomheder.

Danish Aviation Systems har snart været i gang i mange år, men hvordan startede virksomheden?

I 2009 tog jeg (Steven Friberg, CEO, Danish Aviation Systems, red.) et banklån og sikrede det nordiske agentur på Micro Drones. Hurtigt derefter rykkede virksomheden sig fra, at sælge droner til i højere grad at fokusere på udvikling og produktion af komponenter, der kunne udvide mulighederne i dronerne. I første omgang udviklede Danish Aviation Systems nogle krypterede radiolinks, der øgede rækkevidden på Micro Drones til 300 km. og derudover gjorde det muligt at implementere krypteret kommunikation. Denne filosofi med løbende at udvikle og designe komponenter med det formål at forbedre oplevelsen for vores kunder har været et naturligt element i vores forretningsmodel. Samtidig har det også været en vital del i at fremtidssikre virksomheden.

Danish Aviation Systems har udviklet en integrator (kontrolstation) til droner. Kan du forklare, hvad der er særligt ved denne?

Vi har for 18 måneder siden lanceret en håndholdt basestation, som gør det muligt for droneproducenter at få deres egen kontrolstation bygget specielt til deres behov, med egen branding og med Windows 10. Efterspørgslen efter netop dette produkt har været enormt, og vi har i dag en markant eksport, som er i vækst fra kvartal til kvartal. Selve basestationen bliver typisk leveret med langdistance kommunikationslinks, hvilket gør at der kan streames HD-video fra dronen over flere kilometer - og via internettet.

Er du interesseret i udvikling af komponenter til droner? Så kom med på virksomhedsbesøg Danish Aviation Systems i februar 17'!

Hos Danish Aviation Systems sælger og leverer I også flyvetræning og konsulentydelser. Hvilke områder hjælper I jeres kunder med?

Først og fremmest underviser vi vores kunder i brug af de platforme, som vi sælger. Vi har også en del mere generelle rådgivnings- og konsulentopgaver. Disse opgaver er primært inden for rådgivning om hvordan virksomheder kan transformere deres forretningsmodel gennem brug af droner, men derudover også særligt inden for udvikling af specialelektronik og komponenter herunder ”embedded” hardware. Et eksempel på embedded hardware er UAV CAN moduler (hardware med særligt styringsprogram, red.), autopiloter, flight controllers og motorstyring.

Danish Aviation Systems har, udover udvikling af dronekomponenter, også udviklet en lygte til at sætte på terrængående køretøjer. Kan du forklare lidt om den? 

Vi varetager selvfølgelig også andre interessante udviklingsprojekter fra kunder. Heriblandt har vi lavet en masse til vindmøllebranchen. Og vi har for nyligt også skabt et stabiliseret tracking lygtesystem til terrængående køretøjer og både.

Hvordan tror Danish Aviation Systems, at dronebranchen udvikler sig inden for de næste 5 år?

Vi tror ikke på at Danmark bliver det ledende marked inden for komplette dronesystemer, og derfor mener vi, at Danmark bør have et mere specifikt fokus på delsystemer og komponenter, som kan gøre operationen mere effektiv og sikker. Danmark bør altså fastholde et nichefokus, som man også har set inden for andre højteknologiske brancher.

Og ikke mindst, hvor finder vi Danish Aviation Systems om 5 år?

Vores målrettede strategi er at skabe yderligere udvikling i Danish Aviation Systems samt anvende et søsterselskab, og dennes forhandlernetværk, til at distribuere vores produkter til slutbrugerne og integratorerne på det internationale marked. Vi har ikke nødvendigvis ambitioner om at gøre virksomheden til den største, men vi vil snarere være førende inden for en række specifikke områder.

 

"Vi siger tak for jeres tid, og glæder os til at følge Danish Aviation Systems i fremtiden."

 

Er du interesseret i udvikling af komponenter til droner? Så kom med på virksomhedsbesøg Danish Aviation Systems i februar 17'!