Tak for 2017 - nu venter et nyt drone-år

Tak for 2017 - nu venter et nyt drone-år

2017 går på hæld og UAS Denmarks kommercielle chef Michael Larsen gør status over det forgange år og ser frem mod 2018

Danmark på spring

For under fem år siden var der fem dronepiloter i landet, nu er der over 3.000. Det er ret vildt. Seriøse, entusiastiske, kompetente, kreative og modige operatører, som har set forretningsmuligheder med et nyt, fascinerende værktøj. Operatørerne sørger hver dag for, at inspektioner gøres mere effektive, at områder under forandring kortlægges, at byggerier kan følges i 3D, og at filmoplevelser bliver så meget federe. Mange operatører er ikke ”bare” dygtige serviceleverandører, men også en del af dronebranchens udviklings-DNA ved at bidrage til nye teknologier og koncepter, der konstant driver branchen fremad.

Innovationen i industrien sprudler. UAS Denmark er en del af et 3-årigt projekt, ”Innovation på Vinger”, der på en og samme tid analyserer vores nye branche og samtidig understøtter udviklingen af en række nye forretningsideer og teknologier på droneområdet. Det er meget inspirerende at følge virksomhederne, og potentialet lover godt for fremtiden. Virksomhederne har kastet sig over branchen fra så forskellige vinkler som vindenergi med droner, over gaming til satellittest og udvikling af nye dronetyper. Og har du en innovativ idé, du ønsker sparring til, ja så er der faktisk stadig plads til et par virksomheder – læs mere HER

Brancheorganisation etableret på UAS Denmarks årsmøde i marts

UAS Denmark tog i marts, sammen med medlemmerne, initiativ til oprettelse af en egentlig brancheforening for droner, da DroneDanmark blev etableret som en del af UAS Denmarks årsmøde. Valget faldt på Dansk Erhverv som sekretariat. Efter en opstartsfase er brancheforeningen nu på banen med en ny forsikringsordning – og er stedet, hvor du skal gå hen for at få varetaget dine erhvervsmæssige interesser i forbedrede rammebetingelser.

Internationale aktiviteter og testcenter med nyt luftrum etableret i maj

Maj måned startede med vores fælles UAS Denmark-pavillon på verdens største dronemesse, AUVSI Xponential. Integra, MyDefence, Scandinavian Avionics og Sky-Watch var med til at vise dansk-udviklede teknologier og løsninger frem.

Udviklingen af et test- og innovationscenter i international klasse fik ekstra fremdrift i UAS Denmark-regi i 2017. Arbejdet i en taskforce med blandt andet Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen lagde grunden for et nyt luftrum over Nordfyn og havet nord for. I et nyt partnerskab om UAS Denmark med Syddansk Universitet arbejder vi for at kunne godkende flyvninger i testcentret internt – også BVLOS – det vil sige uden at kunderne skal forbi luftfartsmyndighederne først. Syddansk Universitet bidrager desuden til en styrket udviklingsplatform for både private og offentlige kunder ved at etablere laboratorier i testcentret i HCA Airport, som skal stå klar til brug medio 2018.

Fart på medlemsarrangementerne i 2. halvår

UAS Denmark lå ikke stille efter sommerferien, og vi har i 2. halvår haft travlt med at samle jer medlemmer - bl.a. da vi i september fokuserede på drone software-hardware udvikling og fik etableret et nyt Forum for Offshore droner i samarbejde med Offshoreenergy.dk. Vi havde også fart på, da Odense Congress Center i starten af oktober samlede droneaktører fra Danmark, norden og resten af verden til 3-dage med TUS Nordics messe og konference, samt en live demodag i HCA Airport. Henover efteråret har der også været tid til at møde og besøge nogle medlemmer, og vi siger tak fordi vi måtte besøge og få viden om hhv. Scandinavian Avionics og Force Technology. November sluttede med et besøg i det nordlige Danmark, hvor Aalborg Universitet dannede rammen om det andet møde i Forum for Offshore Droner, hvor bl.a. Ørsted gav et indblik i deres drone-udfordringer.

Global speed og UTM på vej

Investeringer og offentlig velvilje speeder udviklingen op globalt. I september gennemførte tyske Volocopter deres første testflyvning i Dubai med en ”Autonomous Air Taxi”. Droner beviste deres værd i halen af tornadosæsonen i USA og så rykker et globalt UTM- (Unmanned Traffic Management) system med registrerings- og ID-systemer, som led i en international regelharmonisering, nærmere, bl.a. for at højne og opretholde sikkerheden og for mere effektivt at udløse det store økonomiske og samfundsmæssige potentiale i teknologien. I Europa startes der et stort forsøgsprojekt med et UTM-system i blandt andet Toulouse og Odense, med de danske flyvninger foretaget af UAS Denmark-medlemmet Integra.

Hvad venter i 2018?

UAS Denmark er mødestedet for branchen og leverer ny viden, forretnings-, finansierings- og udviklingsmuligheder i Danmark og udlandet m.v. På tegnebrættet for 2018 er udover de løbende aktiviteter foreløbig disse events:

  • 18. januar – Sådan får du styr på din funding - Odense - LINK
  • 25. Januar - Transport Workshop - LINK
  • 13.-15. februar: DK stand på TUS Expo, Rotterdam - LINK
  • 20. Februar DFDS Reverse Shark Tank - LINK
  • 22. Februar - Fremtidens droneprodukter - LINK
  • 27. Februar - Sådan får du styr på din funding - Aalborg - LINK
  • 7. Marts – Forum for Offshore Droner – Idégenerering i Esbjerg - LINK
  • 22. Marts - UAS Denmarks årsmøde på DTU - LINK
  • 24. april – Gå-hjem-møde hos Cowi - LINK
  • 30. april – 3. maj: Xponential, Denver, USA - eksportfremstød

Vi hører gerne fra dig

Medlemmernes input til aktiviteter og services er ALTID velkomne. Kontakt os på kontoret eller tag fat i et af UAS Denmarks advisory board-medlemmer. I advisory boardet sidder en lille gruppe aktive ildsjæle og bidrager med deres viden om trends og muligheder. Mød dem HER

Med disse kommentarer her tæt på årsskiftet vil jeg ønske alle jer medlemmer et succesfuldt og fremgangsrigt 2018.

Kontakt UAS Denmarks Michael Larsen