Københavnsk pilot observerede drone tæt på

I sidste uge kunne Trafik- og Byggestyrelsen berette om droneflyvning tæt på et passagerfly over København. Træning, viden og klare regler er vejen frem – både når fremtidige hændelser, som i København, skal undgås og samtidig for at understøtte det enorme vækstpotentiale for droneindustrien. Globalt forventes dronebranchen de næste 10 år at tredoble omsætningen til svimlende 600 mia. kr., og Danmark kan dermed skabe 15.000 nye dronejobs frem mod 2050, viser nye analyser.


I UAS Denmark arbejder vi for at fremme drone-branchens vilkår i Danmark. Som industrinetværk har vi tidligere været ude og advare om brodne kar i branchen.
”Hvis Danmark for alvor skal blive førende dronenation inden for civil anvendelse, kræver det stor ansvarlighed, når du som operatør flyver med en drone. Én enkelt ulykke kan skade hele branchen.”, udtaler projektchef Michael Larsen.


Nye regler er på vej fra Trafik- og Byggestyrelsen, som netop skal skelne mellem det professionelle erhverv med hobby-erhvervet. Eventuelle krav vil gå på, at du skal have et ”drone-certifikat”, før du må flyve erhvervsmæssigt med din drone. Dronecentret i Odense (UAS Test Center Denmark) afholdte i sidste uge kursus, der netop uddanner kursisterne i luftfartsdygtighed, vejrforhold, menneskelige forhold og ikke mindst luftfartslovgivningen. Her ville kursist Rasmus Kortegård fra Blouge Productions, gerne være velforberedt inden han gik i luften med sin drone:


”Vi ville gerne have den basale teori på plads. Når man sender en drone i luften, kræver det en forståelse af en masse faktorer for at kunne operere en drone forsvarligt og ikke mindst for at levere et stærkt resultat til kunden”.


Lige nu er forårets dronerapport fra Transportministeriet i behandling, der netop skal se på fremtidens regulering af droner. Det forventes, at Trafik og Byygestyrelsen på baggrund af dette vil have nyt regelværk for droneflyvninger på plads i løbet af et års tid.