Månedens medlem Heliscope

 

Heliscope er månedens UAS Denmark medlem. Virksomheden, der er baseret i Aarhus, arbejder med inspektioner af el-net vha. droner. Derfor har vi taget en snak med direktør Ken Falk.

 


Månedens medlem Heliscope

 

Hvem er Heliscope?

Heliscope er stiftet med kapital fra BOREAN. Dette betyder bl.a. at vi har en professionel bestyrelse og funding til at drive virksomhedens udvikling de næste 2 år+. Vi er 3 fuldtidsansatte, som alle har en ingeniørmæssig baggrund. Samtidig har vi 2 dronepiloter, som flyver for os efter behov. Vi har fokus på at skabe værdi hos kundens arbejdsgange. Typisk er kunden ligeglad med droner og de store mængder billeddata. De er interesserede i resultaterne, som kan udledes fra inspektionerne.

Hvad er jeres produkt?

Vi har 2 hovedprodukter. Vi tilbyder droneinspektioner som en service. dvs. kunden fortæller os hvad der skal inspiceres, så sørger vi for alt omkring droner, piloter, forsikringer, flyvetilladelser samt advisering af lodsejere, og myndigheder. Vores specialkompetencer er inspektioner inden for energisektoren med særligt fokus på el-nettet. Vores andet produkt opstod gennem dialogen med vores kunder, som ikke var interesseret i at få en USB disk med 1.000 eller 100.000 billeder Derfor har vi udviklet en cloud platform – scopito.com, som gør det nemt og overskueligt at opbevare, analysere og dele store mængder inspektionsdata. Kunden skal blot have en internet forbindelse og en browser, så kan de gennemgå inspektionsbillederne. De kan se hvor billedet er taget i forhold til deres infrastruktur, f.eks. mast 28, fra denne vinkel og i denne linjehøjde.

De kan samtidig dele denne information med deres underleverandører, som skal udbedre problemet. Typisk kan underleverandørerne give en bedre pris på en opgave, når de har detaljeret dokumentation. I vores cloudplatform udvikler vi også billedanalyse algoritmer, som automatisk kan udpege interesseområder. Dette reducerer kraftigt tiden, der skal bruges på at gennemgå inspektionsmaterialet.

Hvem er jeres målgruppe?

Mht. droneinspektioner så er vores målgruppe energiselskaberne i Danmark. På softwaresiden er droneoperatører også vores målgruppe både i Danmark og internationalt. Vi tror på at andre droneoperatører kan bruge vores software til, at bringe reel kundeværdi til deres inspektionsdata. Droneoperatørerne kan i Scopito selv administrere deres egne kunder og inspektioner samt uploade deres billeddata. I princippet er vores software ligeglad med om data kommer fra en drone, robot, fly eller en person med et kamera.

I er en del af et innovationsfondsprojekt – kan du fortælle mere om det?

Vi er netop gået i gang med et udviklingsprojekt til en samlet omkostning på 1.500.000 kr., heraf har vi fået støtte fra Innovationsfonden på 500.000 kr. Projektet går kort sagt ud på at minimere tiden man i dag bruger på manuelt, at gennemgå inspektionsbilleder fra el-nettet. Vi udvikler en billedanalysealgoritme, som selv kan finde problemområder i el-nettet. Så i stedet for, at man skal kigge 10.000 billeder igennem, kan man nøjes med at vurdere de 3 billeder, hvor der er mulige problemer.

Billedanalyse algoritmer er typisk tunge operationer, som kan tage rigtig lang til at gennemføre. Så en anden del af projektet består i at lave en distribueret databehandlingsarkitektur. Dette betyder, at i stedet for at have en maskine til at køre i 500 timer, så kan vi køre 500 maskiner i vores cloudplatform i én time for at udføre den samme opgave. Projektet forventes afsluttes 1. Maj 2016.

Læs mere om projektet på innovationsfondens hjemmeside her

Hvilke muligheder er der for projektet?

Vi ser meget stort potentiale i denne løsning. En automatiseret udpegning bliver en afgørende faktor, hvis man vil erstatte traditionelle inspektionsmetoder med f.eks. droner over mange km el-net. Samtidig giver databehandlingsarkitekturen mulighed for, at behandle meget store mængder data på kort tid. Så vi ser også mulighed for at udnytte dette til, at lave andre typer algoritmer, som f.eks. kan finde eller optælle interessante punkter i inspektionsmateriale.

Hvor ser i dronebranchen om 5 år, inden for jeres område?

Dette er blot mit bud. Jeg er sikker på, at der er andre og mere faktuelle holdninger. Dronebranchen er spået en kæmpe vækst de kommende år. Dette har medført stor interesse fra private folk og større organisationer til at ”prøve markedet af”. Det kan derfor være svært for kunder at vurdere, om en droneoperatør kan levere et professionelt produkt, eller blot arbejder med det, når de har mulighed. Fælles for de fleste virksomheder, som arbejder fuld tid med udvikling af droneløsninger er, at de ikke tjener penge endnu.

Når det er blevet mere klart hvor pengene kan tjenes, vil der blive færre virksomheder i branchen, de succesfulde virksomheder vil opkøbe dem, som ikke valgte rigtigt, men stadig har værdifuld viden. Endelig vil der være organisationer eller folk med rigtigt mange penge, som blot afventer markedet, for at opkøbe dem med størst succes. Lige nu er der meget fokus på droner og sensorer. Jeg tror branchen vil skifte fokus mod software og databehandling, når man indser at data i store mængder og høj kvalitet ikke giver værdi, medmindre man effektivt kan analysere det.

Og ikke mindst, hvor er Heliscope om 5 år?

Om 5 år er Heliscope den førende virksomhed globalt, når droneoperatører skal bringe kundeværdi til deres inspektionsmateriale inden for energisektoren. Samtidig vil Heliscope tilbyde ”turnkey-løsninger”, hvor droner fuldautomatisk kan inspicere ledningsnettet udfra dockingstationer placeret langs el-nettet. Vores software vil automatisk udpege problemområder i ledningsnettet på baggrund af de automatiserede droneinspektioner. 

”Vi siger tak for din tid, og glæder os til at følge Heliscope i fremtiden.”

 

Eks. på Heliscopes cloudsoftware Scopito

Heliscope har været så venlige, at sende os nogle eksempler på deres Scopito cloudsoftware. Til højre ses nogle udvalgte eksempler på inspektionsbilleder.

Klik på billedet for at se en større version.

 

 
 
Månedens medlem Heliscope