UAS Denmark om den nye dronelov: Vi kan blive førende

 

Transportministeriet har nu sendt et lovforslag om nyt droneregulativ i høring, som vil gøre det nemmere at flyve med droner i byerne med den rette uddannelse. Industrinetværket for droner, UAS Denmark, er positive over for lovforslagets muligheder på den korte og lange bane – og det er en vigtig brik for at skabe 15.000 nye job frem mod 2050.

 
 
UAS Denmark om den nye dronelov: Vi kan blive førende

 

Klarere regulativer

Et klarere regulativ skal frem over erstatte det, som tidligere er benævnt som et ”dispensationsregime” i Transportministeriets dronerapport fra foråret. Fremover vil det kræve en uddannelse, et slags ”kørekort” til droner, hvis du skal flyve i byerne og tilmed en elektronisk nummerplade. Der vil blive indført en bagatelgrænse på 250 gram, der derfor ikke vil være opfattet af reglerne. Oxford Research har i en analyse tidligere i år vurderet, at tidsmæssig udvikling af rammevilkårene er en af de centrale punkter, før man kan forløse potentialet og skabe op til 15.000 nye job inden for droneindustrien i Danmark. UAS Denmark vurderer lovforslaget som et skridt i den rigtige retning.

BVLOS kan blive en milepæl

´Vi er meget positive over for lovforslaget. Det er et vigtigt skridt i at skabe et stærkt fundament under en kommende vækstindustri – en industri, hvor Danmark kan blive et foregangsland – både i Europa og i verden. Regeringen har barslet med en ny luftfartsstrategi og en national strategi for droner. Vi mener, tidspunktet er det rette til at udarbejde en stærk og målrettet plan og vision for droneerhvervet,´ udtaler chefen for UAS Denmark, Michael Larsen.

Særligt punktet og fokusset på flyvning uden for syne, er et område som UAS Denmark vurderer som et kommende milepælsområde, før at Danmark kan blive et foregangsland.

´Globalt taler man om én ting, når det kommer til regler; droneflyvning uden for syne. Det vil nemlig betyde, at man kan udføre en masse opgaver, som du ikke kan i dag – fx droneovervågning til havs af ulovlig svovludledning fra skibe. Derfor er droneflyvning uden for syne, en disciplin vi i Danmark skal mestre – både via teknologisk udvikling og operativ know-how´, siger Michael Larsen.

Droneindustrien er klar til mere vækst

Sky-Watch, med i base i Nordjylland, er Danmarks største producent af droner og eksporterer deres droneteknologi globalt til brug i nødhjælpsarbejde, i kampen mod krybskytteri og til beredskaber. Her modtages lovforslaget med positive vendinger:

´Det er vores klare mål at gøre Danmark til et førende droneland. Potentialet er enormt, og hvis Danmark skal indtage en førende rolle i markedet er det vigtigt at lovgivningen følger med. Det øget fokus på droneindustrien vil skabe et solidt og fundamentalt grundlag for Danmarks fremtidige førerposition i denne industri. Hvis Danmark bliver et forgangsland, vil det skabe større muligheder for erhvervslivet og for vækstskabelsespotentialet. Vi ser frem til de nye lovændringer og det medfølgende potentiale, som vi følger tæt´, udtaler direktør i Sky-Watch, Henrik B. Bendixen.