Månedens medlem - DroneFyn

 

Operatørvirksomheden Dronefyn er månedens medlem af UAS Denmark. Vi har taget en snak med Christian B. Wiggers fra DroneFyn.

 
 
Månedens medlem dronefyn

 

Hvem er DroneFyn?

DroneFyn er en del af Mobilportalen ApS, som blev stiftet tilbage i 2005. Mobilportalen beskæftiger sig med teknologi såsom smartphones og tablets og driver et forum (mobilforum.dk) samt en webside med anmeldelser af disse typer produkter (mobiltest.dk). DroneFyn.dk blev oprettet sidste år for at samle vores droneaktiviteter samtidig med, at vi blev godkendt som operatør af Trafik- og byggestyrelsen.

Hvad er jeres produkt?

Vores produkt er medieproduktion, hvis det skal sammenfattes. Den lidt længere udgave er, at vi laver rigtig mange forskellige typer opgaver. Som mange andre operatører startede vi med at lave fotos og video til ejendomsmæglere tilbage i 2014. Men siden da er der kommet mange andre opgavetyper til. Vi har produceret for TV2Fyn, Fyns Stiftstidende, forskellige ejendomsmæglere og Faaborg-Midtfyns kommunale brandvæsen. Vi har desuden dækket virksomhedspræsentationer og haft et antal inspektionsopgaver som vi forventer også at gøre mere ved i fremtiden, b.la med termisk kamera. 

Hvem er jeres målgruppe /Hvem håber I det bliver?

Vores målgruppe er bevidst ganske bred. Der er efterhånden mange droneoperatører landet over. Vi tror at man enten skal finde sig en lille niche, og være 100 meter mester inden for det område, eller også skal man kunne lidt af det hele. 

Hvilket opgaver løser DroneFyn flest af?

Det er meget forskelligt. Sidste år så det således ud: Foråret er nok det tidspunkt der er mest gang i foto/video til ejendomsmæglerne. Hen over sommeren er det en blandet landhandel med markinspektion, virksomhedsopgaver af forskellige art osv. I efteråret brugte vi en del tid på at samarbejde med beredskabet.

Hvordan jonglerer du dine arbejdsopgaver som kombineret droneroperatør og mobilforumsindehaver?

Opgaverne supplerer egentlig hinanden meget godt. Vi ved alle, at det danske vejr ofte er mere dragevejr end dronevejr og resten af tiden regner det. Her passer vi primært skrivebordsopgaverne, men er det flyvevejr, og bestilt en opgave, er det droneopgaven, som har førsteprioritet. Vi kan nu engang ikke, hverken bestemme eller trylle med vejret, og skal der leveres flotte fotos eller videooptagelser, så er vind- og lys absolut afgørende. Realistisk set, er der vel under 50-60 dage om året, hvor vejret er optimalt til gode optagelser. Derfor må det nødvendigvis forholde sig sådan at når vejret er til det, så er det dronerne det handler om, og det er en af de ting man skal vænne sig til, hvis man vil være aktiv droneoperatør i Danmark. Med bestillinger i ordrebogen, følger også en masse tjek på div. vejrudsigter, så man kan finde det optimale tidspunkt at flyve på.

Hvordan er det, som operatør, at være en del af den danske dronebranche?

Det er utroligt spændende at være med i en branche, der udvikler sig så meget og så hurtigt. Det er 3 år siden vi anskaffede os en Phantom 1. uden kamerastabilisator eller mulighed for at se, hvad det lille GoPro Hero kamera optog i realtid. Der godt nok sket meget på 3 år.

Den udvikling minder meget om det, vi alle har oplevet med smartphones. Mobilportalen var det første danske medie, der importerede Apples første iPhone og lavede en test af den få uger efter, den udkom i USA. Den var nærmest ubrugelig som mobiltelefon, og særlig smart var den bestemt ikke. Derfor gik der også mere end et år før den første iPhone, kom på salg i Danmark. I dag er der ikke mange danskere, som ikke ved hvad en iPhone er og henimod 30-40% af alle danskere har en iPhone.

Hvordan ser branchen ud om 5 år, inden for jeres område?

Med den hastighed som tingene udvikler sig med i øjeblikket, og den fokus der er på netop droner og UAS, er det svært at sige, hvordan branchen ser ud om bare 1 år. Jeg læste forleden, at på bare ca. 3 måneder er der blevet uddannet og godkendt ca. 25% flere droneoperatører.

Skal vi kigge 5 år frem, er det nok mere relevant at tale om, hvad vi håber på fremtiden bringer. En af de største udfordringer, vi vurderer dronebranchen står overfor, er at vinde folks tillid, så droner ikke opfattes som noget farligt, der misbruges til overvågning af privatpersoner. Det er ikke mere end 1 måned siden at beboere på Syd- og Midtfyn, blev skræmte over en drone, der fløj på natopgave med at kortlægge utætheder i fjernvarmerør. Sådanne sager giver en del omtale i medierne, selv om der var tale om en lovlig flyvning, hvor politiet var orienteret. Den slags sager skal vi operatører sammen med myndigheder og befolkningen helst undgå. Vi skal have fjernet frygten hos den private borger, vundet tilliden hos myndighederne og naturligvis som professionelle operatører, optræde på en fornuftig måde, når vi flyver med vores droner. Om 5 år håber vi på at teknikken er blevet endnu bedre og sikkerheden endnu højere, men vi håber også, at en drone i luften ikke skaber samme opmærksomhed eller frygt og irritation, fra borgernes side, hvilket vi desværre kan opleve i dag.

Hvor finder vi DroneFyn om 5 år?

Vi arbejder hele tiden på både at udbygge vores flåde af droner og de opgaver de kan bruges til. Vi har 4 droner og det er vores overbevisning, at det endnu er svært at skabe en fornuftig forretning ved kun at satse på én type opgave i denne branche. Sagt på en anden måde er vi i hvert fald ikke dygtige nok til kun at satse på én type opgave. Vi tror ikke på en forretningsmodel, hvor vi kun satser på f.eks. at lave video og fotos for ejendomsmæglere. Alene på Fyn er der i skrivende stund 17 godkendte operatører. Om et år er der vel det dobbelte, og alle kunne, hvis de ville, lave video og fotoopgaver til ejendomsmæglere. Det er markedet eller behovet slet ikke til, hvorfor vi har valgt at sprede vores aktiviteter mest muligt. Derudover satser vi benhårdt på kvalitet i det, vi laver. Vi har lige opgraderet til et betragteligt bedre kamerasystem, og et termisk kamera er lige om hjørnet. Hvis vi stopper med at udvikle os og ikke forbedrer de produkter vi kan levere, kan vi ligeså godt opgive at være en del af denne branche.

Når vores kunder hyrer os til en opgave, skal produktet, vi leverer, meget gerne afspejle at det ikke var noget kunden selv kunne have lavet, hvis de gik ud og købte en drone til 5000,- kr. Ganske som hvis man hyrer en fotograf til et bryllup, så forventer man som kunde bedre foto/video-kvalitet, end hvis blot én af gæsterne optog dem med en mobiltelefon. Sådan skulle det også gerne være om 5 år.

 

”Vi siger tak for din tid, og glæder os til at følge DroneFyn i fremtiden.”