Tak for sidst: Vellykket årsmøde tiltrak over 100 gæster

Tak for sidste: årsmødet tiltrak over 100 gæster

UAS Denmark afholdt årsmøde den 23. februar for indbudte gæster fra industrinetværket. I år var mødet løftet til de højere luftlag i IDA’s imponerende mødecenter i København med en farverig vifte af oplægsholdere og over 100 deltagere.

For tredje gang afholdt UAS Denmark årsmøde. Det skete den 23. februar 2016 i samarbejde med IDA Fly i IDA’s mødecenter på Kalvebod Brygge i København, hvilket vil sige noget større lokaler i forhold til tidligere år.

Og der var bestemt anledning til at opgradere på forholdende, for antallet af deltagere var røget i vejret med over 100 tilmeldte deltagere, som alle var kommet for at høre nyt om de vigtigste emner inden for branchen samt en farverig vifte af oplægsholder med deres perspektiver på en sund branche i fremgang.

Minister med lovgivning i lommen

Transport og Byggeminister Hans-Christian Schmidt (V) var den første til at åbne rækken af oplægsholdere efter Michael Larsen, Daglig Leder ved UAS Denmarks havde budt de mange deltagere velkommen.

Ministeren afslørede allerede tidligt i sin tale, at han gerne så Danmark som et foregangsland inden for udvikling, produktion og operation af droner. Derfor kunne han også afsløre, at han som det første d. 24. februar stillede lovforslag om ændring af droneloven. 

Se billeder fra mødet HER

Ministeren advarede dog også forsamlingen. Han pegede på, at der muligvis er opstået en vis skepsis over for de fjernstyrede, summende UAV’er i befolkningen pga. negative historier i pressen såsom droner, der spionerer og senest er sat i forbindelse med indsmugling af genstande i de danske fængsler.

Her understregede han, at det er op til den samlede UAS-branche at gøre historierne gode. Vi skal fremhæve, hvordan droner gør godt hver dag indenfor f.eks. landmåling, energioptimering og landbruget.

Trafikstyrelsen i dronedetaljer

Vicedirektør ved Trafik- og Byggestyrelsen Jesper Rasmussen kunne samle ministerens oplæg op og gav deltagerne en detaljeret gennemgang af, hvilke ændringer, branchen kan se særligt frem til.

Deltagerne bemærkede blandt andet, at det længe ventede dronebevis nu endeligt kan blive indført med den nye dronelov, så den tidligere dispensationsordning nu endeligt kan lægges i graven.

Og dog. For operatører og udviklere, der gerne vil forsøge sig med BVLOS skal stadig søge om dispensation. ”Udsigterne er desværre stadig alt for usikre i forhold til, at vi kan inkludere det i dronebeviset endnu” sagde Jesper Rasmussen. Der skal også søges om dispensation, hvis man vil udføre natflyvning, flyvning over menneskemængder og ved indendørs flyvning.

Læs om den nye dronelovgivning HER

Det muntre hjørne med Nordic Drone Games

Men UAS er også andet end støvet lovgivning. Faktisk har UAS Denmark og IDA slået pjalterne sammen for at arrangere dronedag med demonstrationer og Nordic Drone Games i HC Andersen Airport d. 1. juni i forbindelse med Nordic UAS Event. Arrangementet løber af stablen d. 1. til 3. juni 2016

Læs om Nordic UAS Event 2016 HER

Tino Rabe Tønnesen, Chefkonsulent hos IDA lovede ”fart, ild og logistiskopgaver”, som en af deltagerne bemærkede i en kommentar på Twitter.

I samarbejde med UAS Denmark, Syddansk Universitet, DTU og andre, der stadig kan nå og være med, vil IDA under Nordic Drone Games fokusere på at fremvise droners alsidighed i forhold til både logistiske evner og adræthed.

Læs om Nordic Drone Games HER

Hele branchen på podiet

Som modvægt til alt den tunge lovhjemmel, havde UAS Denmark også indbudt oplægsholdere, der hver især repræsenterede de respektive dele af dronebranchen. Andreas U. Koch fra Mærsk Oil kunne berette om, hvordan droner er ved at indtage inspektionen af flammetårne på Mærsk Oils boreplatforme i Nordsøen som et sikrere alternativ til at sende fotografer af sted i helikoptere. Dette gav ikke kun besparelser i kroner og ører, men kunne i mange tilfælde også blive til bedre billeder fra vinkler, hvor en fotograf ikke ville have en chance for at komme til.

På Videolink fra Colorado, USA berettede Steen Mogensen om udviklingen af en anderledes type UAV, der i modsætning til de kendte quadcopters og fastvingede mindre droner var en fuldvoksen helikopter med plads til én person og et udviklingspotentiale i vækst. Mogensen lagde vægt på, at der også i USA er et stort fokus på dronesikkerheden, og at det er et problem, der skal tages hånd om på tværs af landegrænser.

I udvklings-enden fremhævede kontorchef Nicolai Zarganis fra Styrelsen for Forskning og Innovation, hvordan jorden bliver gødet for, hvordan man skaber UAS-systemer, der tilgodeser privatlivets fred og forhindrer misbrug af at have dronefordel.

Den Nationale dronestrategi vil med andre ord indeholde incitamenter, der styrker og understøtter forskning og innovation inden for droner, hvilket betyder, at Styrelsen for Forskning og Innovation også bifalder både klyngedannelser og muligheden for at udnytte testfaciliteter.

Genoplev mødet via IDA Webinar

Hvis du deltog ved UAS Denmarks årsmøde, har du mulighed for at genopleve oplæggene via et link du får tilsendt fra IDA. For medlemmer der ikke deltog i årsmødet, kan det genopleves ved at benytte sig af dette LINK. Prisen via IDA Webinar er 100 kroner, der bl.a. dækker de omkostninger IDA har ved produktionen.

Hent powerpoints via uasdenmark.dk

Kontigentbetalende medlemmer kan logge på UAS Denmarks hjemmeside og få adgang til de powerpoint præsentationer, der blev delt på dagen. Se hvordan du får et login til UAS Denmarks hjemmeside HER

Tak for et rigt fremmøde

Alt i alt var UAS Denmarks hidtil største årsmøde en velbesøgt omgang, der i samtidig med de mange oplæg udvidede gæsternes horisont og tillod dem at netværke på tværs af branchen.Skulle det krible i fingrene for mere insiderviden fra UAS-verdenen, vil vi foreslå, du holder øje med Nordic UAS Event, som løber af stablen d. 1. – 3. juni 2015. 

Følg os både på vores hjemmeside, LinkedIn og Twitter

UAS Denmark takker for det rige fremmøde. Vi glæder os til at se jer til næste år.